Welke training past bij mij?

U staat op het punt om een training in Motivational Interviewing te volgen. Maar waar moet u nou precies op letten? Er zijn verschillende soorten MI trainingen die sterk uiteenlopen qua prijs, trainingsdagen en kwaliteit. Beantwoord een aantal simpele vragen en u krijgt snel een beter beeld van welke training het beste bij u past. Lees hier alles over de verschillen en de mogelijkheden, zodat u eenvoudig een goede keuze kunt maken voor uw situatie en achtergrond.

Lees meer

Hoe kiest u de juiste training?

  • Kort kennismaken of echt aanleren?
  • Is onderbouwing en veel theorie belangrijk?
  • Of is praktijk en dus oefenen voor u belangrijk?
  • Moet uw trainer gesprekken kunnen voordoen?
  • Hecht u waarde aan begeleiding buiten de training om?
  • Wilt u persoonlijke feedback ontvangen op uw gesprekken?

 

Liever even telefonisch contact?

Wat is voor u van belang?

Onbekend met Motivational Interviewing?

Wilt u kennismaken met de methodiek van Motivational Interviewing? Kies dan voor een workshop van 1 uur. U krijgt zo meer informatie om te bepalen of MI bij u en uw werkzaamheden past.

Kennis maken en zelf ervaren?

Als u daarnaast ook wilt oefenen met de methodiek, dan is een ervaringsworkshop (2 uur tot 1 dag) wellicht geschikt. Houd er rekening mee dat u oefent met 1 of 2 aspecten van Motivational Interviewing en dus niet met alle facetten van MI.

Motivational Interviewing echt aanleren?

Dan kunt u beter kiezen voor een basistraining in Motivational Interviewing. Alle technieken komen dan aan bod en kunnen tevens geoefend worden. Deze training bestaat uit drie of meer dagen, verspreid over meerdere weken. Zo leert u de aangeleerde technieken in de praktijk toe te passen en te testen.

Waarom is oefenen zo belangrijk?

Motivational Interviewing is geen trucje of een vast protocol. Het is een combinatie van een houding, luistertechnieken, gesprekstechnieken en sturen/gidsen. Daarom is het noodzakelijk om veel te oefenen in de praktijk tijdens het leerpoces. Omdat we uit onderzoek weten dat u alleen dán alle facetten van MI echt in de vingers krijgt.

Goede traininingsorganisaties bieden dan ook veel ruimte om te oefenen tijdens de training. Als er tijdens de training een acteur wordt ingezet weet u meteen dat de nadruk ligt op het oefenen in plaats van op de theorie. Wanneer u zeker wilt zijn van effectief oefenen met MI, kies dan voor een organisatie die trainingsacteurs inzet.

De Academie voor Motivatie & Gedragsverandering werkt bij nagenoeg alle open trainingen met een professionele acteur.

Lees meer

Hoe kies ik een goede trainer?

Vindt u het belangrijk dat de trainer zelf gesprekken voor kan doen? Dan bent u over het algemeen beter af met een trainer die zelf competent is in het toepassen van MI. Dit kunt u meestal gemakkelijk terugvinden op de website, de offerte of de brochure. Trainers die lid zijn van MINT of MINTned hebben altijd een voldoende competentie in het toepassen van Motivational Interviewing, anders kunnen ze geen lid worden van MINT.

Al onze trainers zijn Lid van zowel MINT als MINTned.

Benieuwd welke competenties onze trainers hebben?

Waar moet ik op letten?

Algemene trainers vermelden vaak alleen hun ervaring in het geven van trainingen. Trainers die een competentie in Motivational Interviewing hebben, zijn lid van MINT en vermelden dit meestal ook op hun website. U kunt ook kijken op de site van het Internationale Trainers Netwerk welke trainers daarbij aangesloten zijn. Klik hier voor MINT en MINTned. Van die trainers mag u verwachten dat ze op de hoogte zijn van alle recente ontwikkelingen en effectieve methoden van training en coaching in Motivational Interviewing.

Lees meer...

Waar kunt u met u vragen terecht als de training is afgelopen?

Het is niet ondenkbaar dat u, na de laatste dag training, toch nog vragen heeft. Bijvoorbeeld omdat er onverwacht een lastig gesprek op uw pad komt. Of dat er bij het toepassen van de methodiek in de praktijk nieuwe vragen opkomen. U heeft per slot van rekening iets nieuws geleerd en leren gaat vaak met vallen en opstaan.

Bij ons kunt u tijdens maar ook ná een training kosteloos contact opnemen met uw trainer voor vragen of coaching. Dit is zelfs nog mogelijk tot 1 á 2 maanden na afloop van de training. Wel zo handig toch?

Contact

Wat heeft het meeste effect?

Het aanleren van Motivational Interviewing gaat altijd gepaard met veel oefenen. Het meeste effect van oefenen heeft u als u feedback krijgt op uw eigen gesprekken. U neemt bijvoorbeeld een gesprek op en de trainer geeft u feedback op uw MI vaardigheden en tips over hoe het beter kan. Het zorgvuldig beoordelen van individueel opgenomen gesprekken vergt relatief veel tijd en ervaring van de trainer. Vandaar dat veel organisaties dit niet aanbieden. Maar omdat wij uit onderzoek weten dat het wel heel effectief is, bieden wij deze mogelijkheid aan in zowel de Basistraining (kies dan bij uw inschrijving voor het pluspakket) als bij de MI Experttraining.

Lees meer...