Hoe is MI ontstaan?

Motivational Interviewing is vanaf 1980 in Amerika ontwikkeld door Prof. W.R. Miller en Prof. S. Rollnick. Als nieuwe behandelmethode voor probleemdrinkers, waarbij verandering belemmerd werd door een gebrek aan motivatie. Bij Motivational Interviewing stond het ontlokken en vergroten van intrinsieke motivatie juist centraal. Tevens was de houding anders: niet autoritair, maar samenwerkend en ondersteunend. Met mooie resultaten tot gevolg.

Lees meer

Ontwikkeling in Nederland

Motivational Interviewing is breed toepasbaar. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw werd ook op andere gebieden met Motivational Interviewing geëxperimenteerd. Vooral in situaties waar veranderen van gewoonte gedrag op langere termijn en zelfmanagement het doel waren bleek Motivational Interviewing effectief te zijn.

Inmiddels wordt het breed toegepast in de gezondheidszorg door het toenemende belang van zelfmanagement. En sinds enkele jaren heeft ook het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid de methode ontdekt. 

Waarom is Motivational Interviewing zo populair?

Vooral door de meetbare resultaten wint Motivational Interviewing in Nederland snel aan populariteit. De effectiviteit van deze methode is middels verschillende (inter)nationale wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd. Door deze resultaten en de enthousiaste en positieve ervaringen vanuit het werkveld, wordt de methodiek in snel tempo in steeds meer settings toegepast.

Lees meer...

Is MI niet gewoon een slim trucje?

Motivational Interviewing is niet een verzameling technieken of een trucendoos om mensen iets te laten doen wat ze zelf niet willen doen.

Het is veel meer een basishouding, een manier van benaderen van mensen en een wijze van communiceren. Zodat je op een natuurlijke manier gedragsverandering ontlokt en faciliteert.